Aralık Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi

Aralık Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi

Keşan Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı 5 Aralık 2019 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan ve saat 15.00 sıralarında başlayan toplantı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

                AK Parti’li Meclis Üyesi Nehir Gergin ile CHP’li Meclis Üyesi Yüksek Alioğlu’nun mazeretleri nedeniyle izinli sayıldığı toplantıyı; AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, CHP Keşan İlçe Başkanı Özgür Heves Yıldız ile siyasi parti temsilcileri ve Keşan’a mücavir alan olarak bağlanma talebi bulunan Gökçetepe, Mecidiye, Sazlıdere köylerinin muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

                Toplantı açılışında Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesiyle ilgili konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına, hakların en büyüğü olan “seçme ve seçilme” hakkı tanınmıştır. Bu yasanın kabulü ile birlikte ülkemizde 5 Aralık her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanıyor. Bundan 85 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Türkiye, Fransa ve İtalya'dan 11 İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülke olarak tarihe geçti.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk; diyerek Türk kadınına verdiği değeri ve kadının toplumların gelişmesinde, ilerlemesindeki önemini vurgulamıştır. Türk kadınına dünyanın birçok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve o dönem meclis üyelerini saygı ve rahmetle anıyor; Türk kadının seçme ve seçilme hakkının veriliş yıldönümü başta olmak üzere Tüm kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum.” dedi.

                Toplantıda daha sonra gündem maddelerine geçildi

                İlk olarak , Keşan Kent Müzesi’nde sergilenmek üzere Önder Gazetesi’nin Keşan hafızası niteliğindeki arşivinin gündeme alınması oybirliği ile kabul edildi.

            Toplantı, “Erikli Tuzla Gölü Taşkın Koruma Tesisi ile Keşan Kocadere Taşkın Koruma Tesisi’nin işletme, bakım ve yönetim sorumluluğunun Belediye Başkanlığımız tarafından devir alınması ve devir alma işlemleri için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi hususunun görüşülmesi.” İle sürdü.

                Madde hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, DSİ ile ilgili yapılan görüşmeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Mustafa Helvacıoğlu’na madde hakkında oybirliği ile yetki verildi.

                Meclis’te daha sonra “Keşan Belediye Başkanlığı ile Tüm Bel-Sen Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi yapmak üzere Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi hususunun görüşülmesi.” maddesi ele alındı. Toplamda 155 memur hakkında Toplu İş Sözleşmesi yapılması için Belediye Başkanı Helvacıoğlu’na oy birliği ile yetki verildi ve madde hakkında komisyon kurulması kararlaştırıldı.

                Meclis toplantısı, “İlçemiz Mecidiye, Gökçetepe ve Sazlıdere sahil ve köylerinin mücavir alanlarımıza dahil edilmesi hususunun görüşülmesi.” ile sürdü.

                Madde hakkında bilgi veren Helvacıoğlu, Edirne Merkezi’nin Saros Körfezi’ne çok uzun mesafede bulunduğunu, Edirne denince ne yazık ki halkın aklına deniz gelmediğini, Mecidiye, Gökçetepe ve Sazlıdere’nin Keşan’ın mücavir alanına girmesiyle birlikte Edirne ve Keşan’ın turizm potansiyelinin artırılabileceğini, Edirne Valisi Ekrem Canalp’in de Saros Körfezi’ne büyük önem verdiğini anlattı.

Helvacıoğlu: “Bu alanların Keşan’a mücavir alan olarak bağlanması kapsamında Keşan Belediyesi’ne bir görev düşüyor. İlgili köy muhtarlıklarının da vatandaşlarından Keşan’a mücavir alan olarak bağlanma yönünde aldıkları dilekçeleri var.” dedi.  

Madde söz konusu yerlerin Keşan’a bağlanması durumunda belediyeyi hem bütçe hem de personel ve ekip açısından nasıl bir sürecin beklediğine dair detaylı bir inceleme yapılması amacıyla önümüzdeki Meclis toplantılarında görüşülmek üzere oylanmadı.

Toplantı, “Anafartalar, Kurtuluş, İstiklal, Paşayiğit, Cumhuriyet, Hastane, Rasim Ergene ve Necati İşcan caddelerine ilişkin ön bahçe çekme mesafelerine ilişkin plan değişikliği konusunun görüşülmesi.” ile sürdü. Bu madde hakkında İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden bilgilendirme yapıldı.

Meclis toplantısı “Keşan (Edirne) İlçesi 504 ada, 1 Parsel ve Yakın Çevresi’nin Uygulama ve Nazım İmar Plan Değişikliği için Kasım Ayı Meclisi’nden havale edilen 3 adet itiraz dilekçesinin görüşülmesi” ile devam etti.

Meclis, komisyon raporu doğrultusunda itirazları oybirliği ile reddetti.

Mahalle sınırlarının güncellenmesi maddesi de komisyon raporu doğrultusunda oybirliği ile kabul edildi.

Mücavir alanlarımız olan Yayla-Danişment-Erikli Halihazır Harita, Jeoloji-Jeoteknik Etüt Yapımı ve Koruma Amaçlı İmar planlarının hazırlanması için Edirne İl Özel İdaresi ile birlikte çalışılması ve İlbank Aş.’ye yetki verilmesi amacıyla protokol hazırlanması için Belediye Başkanı’na yetki verilmesi.” maddesi de oy birliği ile kabul edildi ve Başkan’a yetki verildi.

  Meclis toplantısı, “İzzetiye Mahallesi (Edirne) 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Tasarılarının görüşülmesi.” ile devam etti.

İzzetiye’nin imar planları ile ilgili ciddi bir yol kat edildiği bilgisi verilirken planlarla ilgili ilk etap onayı oybirliği ile verildi.

Toplantı, Kadastro bilirkişi için muhtarlıklardan gelen öneri isimlerin meclisten oybirliği onaylanması ile sürdü.

Saros Hazır Beton İnş. Mad. San. Ve Tic. A.Ş.’nin 530 Ada, 43 parsel için imar plan değişikliği teklifinin görüşülmesi maddesi ise oybirliği ile İmar ve Şehircilik Komisyonu’na havale edildi.

Meclis, yeni otopark yönetmeliği gereğince belediyeye verilen sorumluluk ve yetkilerin görüşülmesi maddesinin ele alınması ile sürdü.

Söz konusu yönetmeliğin 1 Ocak 2020’de yürürlüğe gireceği ifade edildi ve madde oybirliği ile İmar ve Şehircilik Komisyonu’na havale edildi.

Meclis’te daha sonra Keşan Belediyesi İlan, Reklam, Tabela ve Tanıtım Yönetmeliğinin çıkarılması maddesi ele alındı.

Madde hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Helvacıoğlu, “Reformlara imza atan, önemli kararlar alan bir Meclisimiz var. Keşan’ı tanıtma anlamında reform niteliğinde bir çalışma yapmamız gerekiyor.” dedi.

Madde detaylı inceleme yapılması için oybirliği ile Ulaşım Komisyonu’na havale edildi.

Gündeme ilave edilen Önder Gazetesi’nin Keşan’ın hafızası niteliğindeki arşivinin ve ekipmanlarının Keşan Belediyesi tarafından alınarak oluşturulacak Kent Müzesi’nde sergilenmesine geçildi.

Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin ortak kararı ile gazetenin arşivinin alınması oybirliği ile kabul edildi.

Toplantıyı kapatan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, alınan kararların Keşan ve bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu ve verdikleri katkı nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti.