Kent Müzesi Keşan’ın Kurtuluşu’nun 100.Yılında 19 Kasım 2022’de Açılacak

Kent Müzesi Keşan’ın Kurtuluşu’nun 100.Yılında 19 Kasım 2022’de Açılacak

Helvacıoğlu;” Bu müze Keşan’ın müzesi, herkesin katkısını desteğini bekliyoruz”

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Kent Müzesi sorumluları Aslı Avcı ve Mert Avı ile birlikte 17 Ocak 2020 Cuma günü Keşan Kent Müzesi ile ilgili yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

Toplantıda ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi “3 yıla yakın sürecek olan Keşan Kent Müzesi’nin oluşumunda iki arkadaşımız sorumludurlar. Bugün Keşan Kent Müzesi’nin çalışma programını konuşmak için bir araya geldik. Seçim projelerimizden olan Kent Müzesi’nin çalışmalarına Aralık ayında hızlı bir şekilde başladık. Bir ekip kurduk. Bu projeden sorumlu olan Aslı ve Mert kardeşimiz gönüllü çalışarak bizim Kent Müzesi’nin kuruluşunda, projelendirilmesinde ve oluşumunda çalışacaklar. Bu çalışmalar için bir yönetim oluşacak, bizi yönlendirecekler. Keşan Belediye Meclisi olarak Kent Müzesi’nin kurulması için karar verdik. Bu işin yürütmesinde profesyonellik gerekiyor. Bu konuda halkımızı bilgilendirmek istedik.Keşan’ın kurtuluşu 19 Kasım 1922, Keşan’ın 100. Kurtuluş Yıldönümü de 19 Kasım 2022. Bu da bizim dönemimize rastlıyor. Keşan Kent Müzesi’nin açılışını da 19 Kasım 2022’de yapmayı planlıyoruz. Daha önce bitebilir,yetiştirebiliriz. Müzenin bahçesi daha önce açılacak, çalışmalar daha önce kamuoyu ile paylaşılacak. Resmi açılışı ise 19 Kasım 2022’de yapılacak. Çalışma ekibimiz 3 yıllık planladığımız bu süreçte çalışma ekibimiz dosya hazırladı ve bunu meclisimizin onayına sundu. 9 Ocak’taki bu mecliste sağolsunlar 25 meclis üyemiz bunun onayını verdi. Kent Müzesi her adayımızın projelerinde vardı. Bu süreç meclisimizin onayı ile tamamlandı. Şimdi binanın bakım, restarosyunu ve onarımı için çalışmalar başlıyor. Konuyu Valimize de aktardık. Binanın statik ve mimari projesi yok. Öncelikle onu hazırlıyoruz. Vali bey bu konuyla ilgili desteğini sürdürüyor sağolsun. 500 bin TL ile tadilat gerçekleştirilecek, geri kalan bölümünü de belediyemiz karşılayacak.

26 Aralık’ta binayı devraldık ve çalışmalara resmi olarak 9 Ocak’taki meclis çalışmalarından sonra başladık. Engin Beksaç hocamızın basında bir uyarısı vardı Kent Müzemiz ile ilgili olarak. Geçtiğimiz hafta mecliste aldığımız onaydan önce bir şey yapmamız mümkün değildi. 2-3 aydan bu yana Keşan Kent Müzesi konuşulduğu için önemli bir yol alındığı düşünülüyor. Ama Kent Müzesi için 9 Ocak’ta alınan meclis kararının ardından resmi çalışmalar başlamış oldu. Şimdi Danışma Kurulu, Yönetim oluşturulacak. Bu projenin içinde görev almak isteyen gönüllüler için bir duyuru yapacağız. Bu projede görev almak isteyen herkes Aslı hanıma başvurabilir. Biz kendi başımıza bir şey yapmıyoruz. STK’lar, üniversiteler, Engin hocamı da davet edeceğiz. Hocamızın “Doğarken Ölmeyin” tatlı sert uyarısı için de kendisine teşekkür ederiz. Hocamızın bize önemli bir destek vereceğimden hiç şüphemiz yok. Müzenin senaryosu ve kurgusu olacak nasıl dizayn edeceğiz. Onunla da ilgili çalışmalar yapılıyor. Kaymakamlık,STK’lar Milli Eğitim, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, siyasilerimiz, derneklerimiz, köy ve mahalle muhtarlarımız bizler için çok önemli. Bunların hepsini bir çatı altında toplayıp yetkilendireceğiz. Vatandaşlarımız Kent Müzesi’ne teslim etmek isteyecekleri malzemeleri de buraya teslim edebilirler.

İlçemizde 70-80-90 yaşlarındaki geçmiş yüzyılı hatırlayan vatandaşlarımızla görüşerek onların da Keşan ile ilgili görüşlerini içeren röportajlar yaparak onların Kurtuluş Savaşı’nı, eski Keşan’ı, yaşamlarını anlatmalarını isteyeceğiz. Böylece o günleri gelecek nesillere dijital ortamda aktarmalıyız. Bu röportajlar Keşan’ın tarihine tanıklık edecek belgeler olacaktır. Bu belediyenin müzesi değil, Keşan’ın müzesi, burada siyaseti bir kenara bırakıyoruz. Bürokrasiyi bir kenara bırakıyoruz. Burada hemşehricilikçerçevesinde Keşan’da geçmiş yüzyılda ne yaşandıysa bu müzede yer alması için çalışacağız. Sizlerin de bu müzeye sağlayacağınız katkılar varsa onlar için bizi aramanızı istiyoruz, davet edin röportaj yapalım. Bunları müzede sergileyeceğiz. Geçmiş tarihimiz ile ilgili dijital müzemizde olacak. “

 

Aslı Avcı ‘da “Önce bina projelendirilecek, binanın restorasyonu ile ilgileneceğiz. Bunun için bir proje oluşturuyoruz. Orada bir çalışma ofisi yapıyoruz. Halkımız Kent Müzesi’ne teslim etmek istediği eşyaları buraya getirecek kendilerinden burada teslim alacağız. Şubat ayı başında çalışma ofisimizin hizmete girmesi için çalışıyoruz. Bu arada danışma kurulunun oluşturulması için çalışıyoruz. Bu konuda Ocak ayının sonunda akademisyenlerle buluşacağız. Onlarla fikir alışverişinde bulunacağız. Onların da tecrübelerinden yararlanacağız. Trakya Üniversitesi’nden belki İstanbul Üniversitesi’nden destek alacağız. Danışma Kurulumuzu oluşturacağız. Zaman zaman da onlarla birlikte toplanacağız. Engin Beksaç hocamızla görüştük. Kendisi bizimle görüşmekten çok çok memnuniyet duyduğunu belirtti. O da Ocak ayının son haftasında akademisyenlerle yapacağımız toplantıda görüşeceğiz. Şubat ayında müzenin kapısına açıyoruz ve bu projede gönüllü olarak görev almak isteyen herkesi bekliyoruz. Kılıçköy’de Doktor Ender Kaykı’nın katkıları ile Kılıçköy’deki bir sağlıkevinin malzemelerini teslim aldık. Müzenin senaryosu ve kurgusu meydana çıktıktan sonra onları sergileyeceğiz. Tarihi Kentler Birliği, Kaleli Kentler Birliği ile bir toplantımız olacak. Çünkü Keşan’da bir çok kale var. Tüm bunlar Kent Müzemize bir uluslararası tanınırlık katacak. “ şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Mert Avcı,ise “Engin hocamız çalışmalara başladığımızdan beri aklımızda olan bir isim ondan destek alacağımızı hep düşündük. Meclis onayından önce bir kurul oluşturmamız mümkün değil. Bu karar da 9 Ocak’taki meclis toplantımızda alındı. Bu onay geçmeden bir çalışma yapmamız mümkün değildi. Özel Müze olmak için Kültür Bakanlığı’na başvuru yapacağız. Özel Müze statüsü müzelere tanınırlık getiriyor. Onun için bu önemli. Öteki türlü sizin müzeniz sadece size hizmet eder. Uluslararası tanınır hale gelmek için Kültür Bakanlığı’ndan Özel Müze statüsü almak gerekiyor. O çalışmayı da yağacağız. Ama ilk 6 aydaki işimiz işin altyapısını hazırlamak olacak. Henüz daha kurgu ve senaryo ile ilgili bir çalışma başlatılmadı. Kent Müzesi çalışmalarını önümüzdeki hafta ÇEKÜL ile paylaşacağız. Müze için bir veri toplantısı hazırlamayı da düşünüyoruz. Kent Araştırmaları Merkezi kurarak bir bilgi bankası da oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.