Keşan’a büyük hizmetleri bulunan Müftü Raşit Efendi ve Hüseyin Yazır unutulmadı

Keşan’a büyük hizmetleri bulunan Müftü Raşit Efendi ve Hüseyin Yazır unutulmadı

Keşan’ın ilk belediye başkanı olarak kabul edilen Müftü Raşit Efendi ölümünün 91. ve merhum belediye başkanlarından HüseyinYazır, ölümünün 41. yıldönümünde 22 Ocak 2019 Çarşamba günü Keşan Belediye Başkanlığı’nın düzenlediği törenlerle mezarları başında anıldı.

İlk tören, saat 14.00 sıralarında başladı ve Müftü Raşit Efendi’nin Tepe Mezarlık’taki mezarı başında gerçekleştirildi.

Törene; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu,Keşan Belediye Meclis Üyesi Tarık Uysal, Demokrat Parti İlçe Başkanı Cemil Gülver, Keşan İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit ile Merhum Hüseyin Yazır ile Müftü Raşit Efendi’nin yakınları ile vatandaşlar katıldı.


 

Burada konuşan Helvacıoğlu, Müftü Raşit Efendi’nin Keşan'ın ilk belediye başkanı olarak kabul edildiğini belirterek, “Aslen Ankaralı olan Raşit Efendi, Balkan Savaşlarından önce müftülük görevinde bulunmak üzere Keşan'a gelmiş ve yerleşmiştir. Keşan'da bulunduğu yıllarda Keşan'ın ve Trakya bölgesinin kaderini etkileyen ve bugünkü konumuna getiren yakın geçmişimizdeki tarihsel olaylarda önemli rol oynamıştır. Çok zeki ve basiretli bir kişiliğe sahip olan Müftü Raşit Efendi, dini görevinin yanı sıra, dini göreviyle bütünleşerek bir Milli Mücadele Dönemi kahramanı olmuştur. Trakya Paşaeli (Rumeli Müdafa-i Hukuk) Cemiyeti'nin gizli üyeliğini yaparak bu cemiyetin danışmanlığını üstlenmiştir. Genel olarak Yunan ve Rum mücadelesini olabildiğince uzatmak için Yunan işgali sırasında Rum Despotu Papazı ile anlaşma yoluna giderek Keşanlı Türk halkının Rum baskısı ve zulmünden en az şekilde etkilenmesini sağlamış güçlü stratejileriyle iki kesim arasındaki ilişkileri ustalıkla iyi tutmaya çalışarak ortaya çıkabilecek tehlikeli sonuçları engellemiştir. Keşan'a geldiği tarihten Keşan'ın kurtuluş gününe (19 Kasım 1922) kadar Milli Mücadele kahramanı olmuş, bu tarihten sonra da bu vasıflarını koruyarak müftülük görevine devam etmiştir. Literatüre ‘Bayrağını düşmanın gözlerinin önünde eliyle hükümranlık ifadesi olan Hükümet Konağı'na çeken din adamı’ olarak geçmiştir.” dedi.

Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: Raşit Efendi adına Keşan’da arsası Keşanlı hayırsever işadamı Bekir Varnalı adına oğlu Ömer Varnalı tarafından bağışlanan bir okul bulunmaktadır. Okul 15 Mart 1976’da eğitim ve öğretime başlamış son olarak 2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından aynı arsaya daha büyük ve modern bir okul kazandırılmıştır.Eski başkanlarımıza mezarları başında anma törenleri düzenleyerek şükranlarımızı dile getirmeye geleneğini devam ettiriyoruz. Bütün katılımcılara Merhum Müftü RaşitEfendi ve ailesi adına çok teşekkür ediyorum. Geride bıraktıklarına Allah uzun ömürler versin. Müftü RaşitEfendi, Keşan’a hizmet etmiş birisi. Bunun ne anlama geldiğini şimdiki belediye başkanı olarak çok iyi anlıyorum. Eninde sonunda geleceğimiz yerler buraları. Bizlere de bizden sonrakiler tarafından iyi anılmak kısmet etsin. Müftü Raşit Efendi’ye Allah’tan rahmet diliyorum, nur içinde yatsın. Yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine şükranlarımızı iletiyorum.”

Konuşmanın ardından MehmetYiğit tarafından dualar okundu. Daha sonra törene katılanlar, Keşan’ın 9. Belediye Başkanı Hüseyin Yazır’ın mezarı başına geçti.

Burada söz alan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Hüseyin Yazır’ın Keşan Belediye Başkanlığı görevine ilk yılında 04 Nisan 1949’da seçildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “16 Mayıs 1960 tarihine kadar 2. dönem Keşan Belediye Başkanlığı görevine devam etti. Yazır, 22 Kasım 1963 tarihinde tekrar 3. kez Keşan Belediye Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi 2 dönem olarak 2 Haziran 1973 tarihine kadar sürdürdü. 4 dönem Keşan Belediye Başkanlığı yapan Yazır, Keşan için önemli hizmetlerde bulunarak, Keşanlılar tarafından çalışmalarıyla takdir gören, Keşan Belediye Başkanlarından biri olmuştur. 22 Ocak 1979 tarihinde yaşamını yitiren Hüseyin Yazır’ın 41.ölüm yıldönümünde kendisini Keşan Belediyesi olarak ailesi ve sevenleri ile birlikte anmak üzere buraya toplanmış bulunuyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına da bir kez daha sabır ve başsağlığı diliyorum. Eski başkanlarımıza mezarları başında anma törenleri düzenleyerek şükranlarımızı dile getirmeye devam ediyoruz. Bütün katılımcılara Merhum Yazır ve ailesi adına çok teşekkür ediyorum. Geride bıraktıklarına Allah uzun ömürler versin. Hüseyin Yazır, uzun yıllar Keşan’a hizmet etmiş birisi. Bunun ne anlama geldiğini şimdiki belediye başkanı olarak çok iyi anlıyorum. Eninde sonunda geleceğimiz yerler buraları. Bizlere de bizden sonrakiler tarafından iyi anılmak kısmet etsin. Hüseyin Yazır’a Allah’tan rahmet diliyorum, nur içinde yatsın. Yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine şükranlarımızı iletiyorum.”

Anma töreni Mehmet Yiğit tarafından dualar okunmasının ardından sona erdi.