Keşan Belediyesi XVII. Uluslararası Açık Satranç Turnuvası sona erdi

Keşan Belediyesi XVII. Uluslararası Açık Satranç Turnuvası sona erdi

Türkiye Satranç Federasyonu ve Keşan Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Keşan Belediyesi XVII. Uluslararası Açık Satranç Turnuvası 7 Ağustos 2022 Pazar günü sona erdi.

8 farklı ülkeden ve 21 farklı ilden 182 sporcunun katıldığı turnuvada genel kategoride, Türkmenistanlı Meylıs Annaberdiev 1’inci, Özbekistanlı Abdurakhmanov Mukhammadalı 2’inci, Devran Dağan ise 3’üncü oldu.

Saat 17.00 sıralarında, Keşan Belediyesi Atatürk Spor Salonu’nda başlayan XVII. Uluslararası Açık Satranç Turnuvası’nın ödül törenine; AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtuluş, Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacığolu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Selim Ak, Türkiye Satranç Federasyonu As Başkanı Halil Hilmi Darı, sporcular ve sporcuların aileleri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın söylendiği törende gösteriler sahnelendi.

“8 farklı ülkeden ve 21 farklı ilimizden 182 sporcumuzu Keşan’ımızda ağırladık”

Törenin açış konuşmasını yapan Mustafa Helvacıoğlu, rekor başvuruyla başlayan XVII. Uluslararası Satranç Turnuvası’nın sona erdiğini ifade ederek, “Sporun en güzel örneklerini hafta boyunca hep birlikte yaşadık. Bu yıl turnuvamıza olan ilgi ve talep, bizleri bir yandan ifade edilemez şekilde sevindirirken, bir yandan da bir o kadar heyecanlandırdı. 6’sı ünvanlı sporcumuz olmak üzere 8 farklı ülkeden ve 21 farklı ilimizden 182 sporcumuzu Keşan’ımızda ağırladık. Keşan Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu işbirliğinde; satranç ustalarının ve satranca gönül veren sporcuların Keşan’ımızda olması bizleri fevkalade mutlu etti. Tabi bunun bizler için farklı bir kaç anlamı daha var. Çünkü her açıdan satranç, bizler için bir kültürdür ve Keşan olarak bu kültüre sonuna kadar sahip çıktığımızı da bir kez daha göstermiş olduk. Daha da önemlisi; gençlerimizi kötü alışkanlıklardan korumak, onları geleceğe hazırlamak adına da kıymeti tartışılmaz bir sorumluluğu yerine getirmenin de huzurunu yaşadık. Çünkü devletimizin ve bizlerin yöneticilik anlayışının temelinde sanatın ve sporun her alanının toplumda yaygınlaştırılması var.” dedi.

“Daha da güçlü nice organizasyonlar ile gençlerimize ışık olacağız”

Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ve benzer organizasyonlara bir yönüyle spor olarak bakılabilir. Ama önemli bir yönüyle de yapılan stratejilerin, hamlelerin ve planlamaların, gençlerimize kattığı kıvraklığa ve pratikliğe, oldukça önem veriyoruz. İçerisinde bulunduğumuz bilişim çağını da dikkate alarak, bu ve benzeri organizasyonlara farklı bir açıdan daha bakıyoruz. Ülkemizde olduğu gibi Keşan’ımızda da hükümetimizin desteği ile hayata geçirdiğimiz tüm kültür, sanat ve spor yatırımlarının toplumsal kaynaşmayı da sağladığını önemle vurgulamak istiyorum. İnşallah bu gaye ile kültür, sanat ve sporun her alanında, daha nice etkinlikler ile bir arada olacağız. Daha da güçlü nice organizasyonlar ile gençlerimize ışık olacağız. Güçlü bir birliktelik ile bizleri bir araya getiren turnuvamızın düzenlenmesinde emeği olan geçmiş dönem başkanlarımıza da müteşekkiriz. Valiliğimiz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz, Federasyonumuz ve organizasyonda görev alan değerli personelimize de şükranlarımı sunuyorum. Turnuvaya katılan ve bizlere bu heyecanı yaşatan tüm sporcularımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. ‘Sporcu kenti Keşan’ olma yolunda bir an bile durmadan, yorulmadan ve yılmadan hızlı adımlar atmaya devam edeceğimizin de sözünü veriyorum.”

“7’den 77’ye tüm sporcularımız birçok kategoride yarıştı”

Mustafa Helvacıoğlu’nun ardından konuşan Halil Hilmi Darı, XVII. Uluslararası Açık Satranç Turnuvası’nın pandemiden sonra devam etmesinin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi, “Bu anlamda turnuvanın yapılmasına emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bir teşekkür de sporcu velilerine yapmak istiyorum. Onlara katkı sunan herkese teşekkür ederim. Turnuvamızda 8 farklı ülkeden 182 sporcu katıldı. 7’den 77’ye tüm sporcularımız birçok kategoride yarıştı. Bazen 77 yaşındaki sporcumuz, 7 yaşındaki sporcumuz ile oynadı. Turnuvalarda centilmence yarışıldı. Bu anlamda tüm sporcularımızı kutlarım. Türkiye’yi yarışmalarda temsil etmek için Hindistan’da bulunan milli takımımıza da başarılar dilerim. Ülkemizi layıkıyla temsil etmeye çalışıyorlar. Dünya Satranç Federasyonu’nun değerlendirmesinde Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı, ‘Avrupa’nın Üstün Başarılı Yöneticisi’ seçildi. Bunun yanı sıra, 2 öneli ödül daha federasyonumuza geldi. Spor kardeşlik ve dostluktur. Burada hak ettiğiniz değerleri gittiğiniz yerlerde paylaşın. Gelecek yıllarda marka olan bu turnuvaya daha çok katılım ile gerçekleşecek bir turnuva bekliyorum.”

“Bu tür organizasyonları destekliyoruz”

Tören, Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık’ın konuşmasıyla sürdü.

Kırbıyık, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Eğer gençlerimizi doğru alanlarda bir araya getiremezsek başka alternatifler olur ve toplumumuzun geleceği açından birçok olumsuz etkiler olabilir. Bu nedenle gerek ülke gelişimi gerek toplum için bu tür organizasyonları destekliyoruz. Satrancın, hayatta birçok benzerlikler var. Hayatta stratejik planlara yer vermeliyiz. Doğru hedefler, doğru stratejiler belirlemek satranç gibi bireysel yaşantımızda da karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla bu organizasyona 182 sporcunun katılması çok kıymetli ve faydalıdır. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler. Sporcu ve ailelerine de katılımlarından dolayı teşekkürlerimi sunarım.” 

“Geleceğin yükselen Türkiye’sini inşa edecek gençlerimiz var”

Törende son olarak Numan Kurtulmuş konuştu. 

Keşan’ın uluslararası yarışmaya ev sahipliği yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurtulmuş, “Bu nedenle Keşan Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu ile federasyon yöneticilerini, sporcularımızı tebrik ederim. Bizim hedefimiz yeniden güçlü Türkiye’yi inşa etmek. Türkiye’nin güçlü olmasının iki yolu var. Birinci yolu, şehirlerimizin çok güçlü olması, yerleşim birimlerimizin çok güçlü olmasından geçiyor. Uluslararası turnuvanın serhat şehrimiz Edirne’mizin gelişen yüzü Keşan’da gerçekleşmiş olması Keşan’ın marka değerini artırması açısından çok önemlidir. İkincisi, genç kardeşlerimizin güçlü olmasından geçiyor. İrfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek hepimizin hedefidir. Satranç, gençlerimize çok büyük özgüven kazanmalarını sağlıyor. Gençlerimize en büyük katkı onların özgüvenlerinin inşa edilmesidir. Türkiye’de genç neslin öz güveni fevkalade yüksek. Profesyonel işlere yönelen kardeşlerimizi görüyoruz. Becerisi yüksek, spor kabiliyeti yüksek, geleceğin yükselen Türkiye’sini inşa edecek gençlerimiz var. Dereceye giren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.

Törende, genel kategori, en iyi 16 yaş ve altı sporcu, en iyi 10 yaş ve altı sporcu, en iyi katın sporcu, en iyi yerel sporcu, en iyi Türk sporcu, en iyi 8 yaş ve altı sporcu, emektar sporcu ve en küçük sporcu kategorilerinde başarılı olan sporculara, toplam 42 bin 500 TL’lik ödüller takdim edildi. Turnuvada görevli federasyon yetkililerine de plaketleri takdim edildi.